вівторок, 2 лютого 2016 р.

Тема 12. Культура України в другій половині XIV – першій половині XVII ст.

Умови розвитку української культури
в другій половині ХIV – першій половині XVII ст.:
 - Постійні національні та релігійні утиски з боку Речі Посполитої, Угорщини, Туреччини
 - Відсутність єдиного політичного і духовного центру негативно впливало на культурний розвиток українських земель.
- Взаємодія із західноєвропейською культурою, вплив ідей Відродження, реформації та гуманізму.
- Вплив героїчних походів козаків на культурне життя українців.
- Поява книгодрукування.
- Особлива роль братств у культурному житті України.

Освіта
   У 1578 р. князь Василь-Костянтин Острозький відкрив греко-латинську слов’янську школу (Острозьку академію). Греко-латинська Слов’янська школа прирівнювалась до вищого навчального закладу.
    Василь-Костянтин Острозький(1526 – 1608)руський магнат, якого називали «некоронованим королем Русі», воєвода Київський, меценат і захисник православної віри та культури.
    У 1615 р. була заснована Київська братська школа.
     У 1632 р. Петро Могила об’єднує Київську братську школу та лаврську школу й засновує Києво-Могилянську колегію (Києво-братський колегіум), яка у 1701 р. отримала статус академії.
    Юрій Дрогобич (Котермак) (ХV ст.) – український філософ, астроном, астролог, перший український доктор медицини. Він є першим українським автором друкованого твору (латинською мовою). Ректор Болонського університету (Італія), професор Краківського університету.
Література, книгодрукування, театр
    У 1491 р.Швайпольт Фіоль – керівник друкарні у Кракові – видав перші східнослов’янські книги кириличним шрифтом (видання «Часослова» і «Осмогласника» – основний текст книг – церковнослов’янський).
     У 1573 р. І.Федоров у Львові відкрив першу друкарню в Україні. У 1574 р. була надрукована перші книги – «Апостол» та «Буквар».
      У 1581 р. в Острозі надруковано «Острозьку Біблію» – першу друковану Біблію на слов’яно-руській мові.
     У 1596 р. у друкарні Віленського братства вийшли «Граматика словенська», «Буквар» і «Лексис» Лаврентія Зизанія.
     У 1615 р. була відкрита друкарня Києво-Печерської лаври, в якій у 1616 р. було надруковано першу книгу – «Часослов».
       У1619 р.виходить друком «Граматика слов’янська» Мелетія Смотрицького, що тривалий час була підручником з церковнослов’янської мови.
       У літературі цього періоду з’являється таке явище як полемічна література.
Полемічна література – це література, яка була зумовлена полемікою (суперечкою) прихильників та противників Брестської унії.
 Автором першого полемічного твору був М. Смотрицький («Тренос», «Плач»). Відстоював православ’я.
Також представниками полемічної літератури були:
Г.Смотрицький (твір – «Ключ царства небесного» 1587 р.) – перший ректор греко-латинської слов’янської школи. Відстоював православ’я
І. Вишенський(твір «Послання до єпископів») – письменник і полеміст, який у своїх творах відстоював православ’я; значну частину свого життя провів у монастирі на Афоні.
Іов Борецький (твір «Протестація») – перший митрополит Київський після відновлення ієрархії православної церкви в України. Відстоював православ’я.
Петро Могила(твір «Требник») – видатний культурний та церковний діяч молдовського походження, православний митрополит Київський, ініціатор створення Києво-Могилянського колегіуму. Представник полемічної літератури. Відстоював православ’я.
Іпатій Потійодин із засновників греко-католицької церкви, другий греко-католицький митрополит Київський, видатний письменник і полеміст. (твори «Унія, або виклад… артикулів до об’єднання» (1596), «Антиризис» (1599). Відстоював унію.
      У 1556-1561 р. було написане (не надруковане) Пересопницьке Євангеліє – перший переклад Євангелія на українську мову. На Пересопницькому Євангеліє сучасні українські президенти складають присягу.
      У народній літературі з’являються думи – ліро-епічні твори про героїчні походи козаків.
     У першій половині ХVII ст. з’являється вертеп – мандрівний ляльковий театр.
     Поширення набуває інтермедія.
Інтермедія – розважально-комедійна сценка на побутову тематику в антракті релігійних драм.

Архітектура
У Північно-Західній Україні були представлені споруди готичного та ренесансного стилю. З середини ХVII ст. по всій Україні поширюється стиль бароко (козацьке бароко).
Живопис
Живопис представлений фресками, іконописом, книжковою мініатюрою. З’являються світські портрети: К. Острозького, Р. Вишневецького.Розвивається скульптура: пам’ятник К. Острозькому в Києво-Печерської лаврі.

Немає коментарів:

Дописати коментар