вівторок, 2 лютого 2016 р.

Тема 14. Українське козацтво в першій половині ХVII ст.

ГЕТЬМАНУВАННЯ ПЕТРА КОНАШЕВИЧА-САГАЙДАЧНОГО
(гетьман реєстрового козацтва 1614 – 1622 рр. з перервами)
1.      По-новому зорганізував козацьку армію (піхота, кіннота, артилерія,).
2.      Добився зміцнення дисципліни і боєздатності козацького війська, розширення козацького реєстру та відновлення прав і привілеїв козаків.
3.      Підтримував православну церкву (у 1620 р. запорожці вступили до Київського братства, чим сприяли відновленню православної ієрархії в Україні) та розвиток освіти (сприяв заснуванню братської школи в Києві).
4.      Очолював морські походи козаків проти татар і турків. (1606 р. – похід на Варну, 1608 р. – Перекоп, 1615 р., 1617 р. – Стамбул, 1616 р. – Кафу).
5.      У 1618 р. козацьке військо на чолі з П. Конашевичем-Сагайдачним вступило в Лігу Європейських країн для боротьби з Османською імперією (Туреччиною).
6.      У 1618 р. козацьке військо разом з поляками здійснило похід на Москву, у результаті якого Чернігівські й Смоленські землі були приєднані до Речі Посполитої.
7.      У 1620 р. польські війська зазнають поразки від турків та татар в битві під Цицорою. Турки величезними силами наступають на Польщу. Поляки звертаються за допомогою до П. Конашевича-Сагайдачного, обіцяючи збільшити козацький реєстр та заплатити козакам. У 1621 р. козацьке військо П. Конашевича-Сагайдачного зупинило турецький наступ на Польщу в Хотинській битві.
8.      Помер П.Конашевич-Сагайдачний 10 квітня 1622 р. від рани, яку дістав у Хотинській битві.
9.      Період гетьманування П.Конашевича-Сагайдачного називають добою героїчних походів козаків проти татар та турків.

КОЗАЦЬКІ ПОВСТАННЯ ПРО ПОЛЬСКОГО ПАНУВАННЯ
у 20-30-х рр. XVII ст.
Після смерті гетьмана П. Конашевича-Сагайдачного поляки не виконали своїх обіцянок, не заплатили козакам і зменшили реєстр. У результаті розгортається хвиля козацьких повстань у 20-30-х рр. XVII ст. Козаки виступали за збільшення реєстру, відстоювали православ’я й боролися за скасування церковної унії. До козаків приєднувалися селяни, які виступали проти кріпацтва.

Дата           
Подія 
Підсумки повстань
1625 р.
Виступ козаків на чолі з Марком Жмайлом проти коронного польського гетьмана Станіслава Конецпольського.
Новим козацьким гетьманом став Михайло Дорошенко, який уклав Куруківську угоду 1625 р. між козаками і поляками, за якою реєстр збільшувався до 6000 козаків.
1630 р.
Повстання козаків на чолі з Тарасом Федоровичем (Трясилом) проти польської шляхти.
Укладено перемир’я між козаками і шляхтою, закріплене Переяславською угодою 1630 р. (реєстр – 8000 козаків). У 1633 р. поляки видали «Статті для заспокоєння Руського народу», згідно з якими можна було вільно сповідувати православ’я. Але умови «статей» порушувалися.

1635 р.
Напад запорожців на чолі з Іваном Сулимою на польську фортецю Кодак, яку поляки побудували недалеко від Запорозької Січі з метою контролювати запорожців
Фортеця Кодак була захоплена і зруйнована запорожцями, але реєстровці схопили і видали полякам керівників повстання. Іван Сулимабув страчений у Варшаві.
1637 р.
Козацьке повстання на чолі з Павлом Бутом (Павлюком).
Повстання зазнало поразки, П. Бутбув виданий полякам і страчений у Варшаві.
1638 р.
Козацькі повстання на чолі з Дмитром Гунею та Яковом Острянином (Остряницею).
Поразка повстанців, відступ Остряницідо Слобожанщини на територію Московської держави, а Д. Гуні– на Запоріжжя. У 1638 р. польський сейм затвердив «Ординацію Війська Запорізького» (реєстр – 6000 козаків, а Запорозька Січ має бути ліквідована)

 «Ординації Війська Запорозького реєстрового, що перебуває на службі Речі Посполитої» (1638 р.) обмежували права та привілеї козаків: реєстр зменшувався до 6 тис. осіб, відбудовувалася польська фортеця Кодак, скасовувалась обрана посада гетьмана, а реєстрове козацтво очолював польський ставленик-шляхтич.

З 1638 по 1648 рр. у Речі Посполитій тривав період «Золотого спокою», під час якого не було великих козацько-селянських повстань.

Немає коментарів:

Дописати коментар